De naam Boekhorst is afgeleid van een bossage van boekenhout welke een onderdeel vormde van het landgoed “den ouden Hout van Northgo”. Boudewijn van Norteke kreeg in 1272 bij zijn huwelijk met de dochter van Otto III, bisschop van Utrecht, het beheer over dit gebied. Boudewijn liet zijn kinderen de geslachtsnaam “van der Boeckhorst” aannemen. Hij stichtte op zijn horst aan de Langevelderweg het “Huis te Boekhorst”. Het was een monumentaal gebouw met dubbele ophaalbrug, omringd door grachten en voorzien van 2 zware poorten. In de 18º eeuw is het kasteel vervallen tot een ruïne en later afgebroken. Tot 1898 is nog een van de poorten blijven staan. Het enige wat nog over is van het geslacht Boekhorst is een ornament in de woning Langevelderweg 37.
De wijk
In 1958 werd het startsein gegeven voor de bouw van een nieuwbouwwijk genaamd “de Boekhorst” in Nooordwijkerhout. Het zou het eerste “grote” uitbreidingsplan van de gemeente Noordwijkerhout gaan worden. Veel meer nog dan nu was Noordwijkerhout een agrarische gemeente waar de bollengrond heilig was. Het gemeentebestuur had dus enige schroom om een uitbreidingsplan op de dure bollengrond te plannen. Er werd een oplossing gevonden. Het gebied ten noorden van de pastorietuin en het kerkhof, omsloten door de Langevelderweg en de Herenweg was onbebouwd, duinachtig en begroeid met bosjes kreupelhout. De grond was echter geen eigendom van de gemeente, maar van de kalkzandsteenfabriek van Herwaarden in Hillegom.
Dat het ook nog een stukje ongerept natuurgebied was daaraan tilde men in die tijd blijkbaar niet zo zwaar.
Hoewel de vraag naar woningen groot was, liepen de inwoners van Noordwijkerhout niet echt warm voor de te bouwen woningen. Men vond de prijzen van de woningen te hoog. Deze prijzen variërende van f.23.000,- tot en met f.28.000,- per woning.
Dat lijkt nu zeer aantrekkelijk, maar in die jaren ging dat de draagkracht van de meeste (eigen) woningzoekenden te boven. Zelfs het geringe aantal huurwoningen kon met moeite aan de man worden gebracht. Het gevolg was dat veel woningen werden verkocht aan mensen van buiten de gemeente.
De woningen in de wijk werden door verschillende aannemers gebouwd, zo werd bv. De Dr. Kuyperstraat gebouwd door de firma Bax, de westkant van de Sav. Lohmanstraat door de gebr. v.d. Togt en de noordkant van die straat door de firma v. Parera.
De inwoners van Noordwijkerhout die nog niet eerder een groot uitbreidingsplan hadden meegemaakt dachten het hunne ervan, er werd veel over gesproken:
“Die lui geven zoveel geld uit voor een huis, ze houden niets meer over om wat fatsoenlijks op hun brood te doen en smeren er daarom jam op”.
Nu zijn Noordwijkerhouters zeer bedreven in het geven van bijnamen, dus is het niet zo verwonderlijk dat de naam JAMBUURT spoedig was geboren. Vraagt men een Noordwijkerhouter naar de Boekhorst, zal hij eerst even moeten nadenken, vraagt men echter naar de jambuurt dan wijst hij zonder aarzelen de weg.